Storm Ciarán , tips voor een veilige voorbereiding op een hevige storm
02 november 2023 

Storm Ciarán , tips voor een veilige voorbereiding op een hevige storm

Storm Ciarán raast over ons land en kan, net als vele andere stormen, aanzienlijke schade veroorzaken. Hoewel we het weer niet kunnen beheersen, kunnen we ons wel goed voorbereiden om de gevolgen te minimaliseren en de veiligheid van onszelf en onze eigendommen te waarborgen. In dit artikel bespreken we enkele essentiële stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op een hevige storm en hoe je wateroverlast kunt voorkomen.

1. Wees op de hoogte van de weersvoorspelling

Het eerste wat je moet doen als je hoort over een naderende storm is op de hoogte blijven van de laatste weersvoorspellingen. Volg het nieuws, luister naar waarschuwingen en volg de updates van meteorologische diensten. Dit helpt je om te weten wanneer de storm naar jouw gebied komt en wat je kunt verwachten.

2. Maak een noodplan

Een goed noodplan kan levens redden tijdens een storm. Bespreek met het thuisfront wat te doen in geval van een noodsituatie. Zorg ervoor dat iedereen weet waar de nooduitgangen zijn en waar je elkaar kunt ontmoeten als je gescheiden raakt. Zorg voor een noodkit met essentiële benodigdheden zoals water, voedsel, medicijnen, zaklampen en batterijen.

3. Bescherm je huis

Om waterschade te voorkomen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

  1. Sluit ramen en deuren goed af.
  2. Verwijder losse voorwerpen in de tuin die kunnen worden meegenomen door de wind.
  3. Reinig dakgoten en regenpijpen om verstoppingen te voorkomen.
  4. Zorg ervoor dat de riolering rond je huis goed functioneert.

4. Wateroverlastpreventie

Dit kun je doen om wateroverlast te voorkomen:

  1. Zorg voor een goede afwatering in je tuin.
  2. Overweeg het aanleggen van slurpzakken of zandzakken bij ingangen om water buiten te houden.
  3. Investeer in een dompelpomp voor het geval dat water in grote hoeveelheden binnendringt.

5. Blijf veilig binnenshuis

Als de storm eenmaal begint, blijf dan binnen en vermijd onnodige reizen. Sluit alle gordijnen en jaloezieën om gebroken ruiten te voorkomen en blijf weg van ramen en glazen deuren.

6. Houd noodcommunicatie in de gaten

Blijf op de hoogte van mediakanalen, zoals radio en sociale media, voor updates over de storm en noodinstructies van lokale autoriteiten.

7. Na de storm

Zodra de storm voorbij is, inspecteer dan je huis op eventuele schade en rapporteer deze aan je verzekeringsmaatschappij. Maak foto's van eventuele schade als bewijs.

Samenvattend, een goede voorbereiding is de sleutel om een storm veilig te doorstaan en waterschade te minimaliseren. Wees op de hoogte van de weersvoorspellingen, maak een noodplan en neem preventieve maatregelen om je huis te beschermen. Door deze stappen te volgen, kun je de impact van de storm verminderen en jezelf, je dierbaren en je kostbare spullen veilig houden.

Onthoud dat veiligheid altijd op de eerste plaats komt. Volg de instructies van lokale autoriteiten en wees voorbereid op mogelijke noodsituaties.

Over de schrijver
Co-founder van Slurpzak en adviseur op het gebied van bestrijden van wateroverlast en de inzet van flexibele waterkeringen.
Reactie plaatsen