Slurpzakken versus zandzakken

Langs de A13 ligt de nieuwe proeftuin genaamd โ€œFlood Proof Hollandโ€ van de Technische Universiteit Delft, bestaande uit een ringdijk met 6 aparte bassins die men kan laten vollopen met water door het openen van het waterinlaatsysteem.

Op deze bijzondere wijze wordt een overstroming gesimuleerd in de Hollandse polder.

In deze bassins demonstreren ondernemers in samenwerking met studenten van de T.U. Delft hun innovatieve tijdelijke waterkeringen tegen zulke overstromingen en Slurpzak was hierbij uiteraard aanwezig.

Team Slurpzak met hun waterabsorberende Slurpzakken deed hier o.a. een wedstrijd tegen mensen van Rijkswaterstaat met hun traditionele zandzakken.

De Slurpzakken vulden zich supersnel in het water buiten de ringdijk en men kon gelijk een dijk gaan bouwen.

Eigenlijk een ongelijke strijd want je moet voor zand eerst maar eens gaan bellen met een aannemer voor een beschikbare kiepwagen vol zand.

Als dat beschikbaar is, moet het ook nog eens ter plekke kunnen worden afgeleverd.

Vervolgens moeten vrijwilligers alle jute zakken gaan volscheppen met zand en ook nog eens dicht maken.

Zonder zandtrechter wordt dit trouwens een flinke zware en tijdrovende klus.

Hoe gemakkelijk zijn dan Slurpzakken die in 3 minuten expanderen tot volle zakken om een dijk te bouwen, water is namelijk bij de hand en tijd is van belang bij plotseling opdoemende calamiteiten.

Wees beter voorbereid, dan ben je in zulke extreme situaties echt op tijd !


Over de schrijver
Co-founder van Slurpzak en adviseur op het gebied van bestrijden van wateroverlast en de inzet van flexibele waterkeringen.
Reactie plaatsen