Preventiemaatregelen, niet voor niets

Juni 2022

Na een periode van droogte heeft het afgelopen weken in korte tijd weer een paar keer flink geregend. En meteen ligt wateroverlast op de loer. Een nachtmerrie voor degenen die dit al eens hebben meegemaakt. Zij zien het nut van preventiemaatregelen wel in. Ook als dat zelfs maar een klein deel van de ellende kan voorkomen.

Er zijn echter ook genoeg mensen die nog nooit wateroverlast hebben meegemaakt. Investeren in maatregelen of een preventieproduct dat je wellicht nooit nodig zult hebben? Zonde van tijd en geld wordt dan al snel gedacht. We kijken wel hoe het loopt als het ooit zover komt....
Tegen deze mensen zou ik zeggen; Ga eens een gesprek aan met iemand die wel forse schade door wateroverlast heeft gehad. Alle ellende die deze mensen mee hebben gemaakt. Niet alleen materiële schade, maar vooral ook emotionele schade blijft de meesten bij.

Wateroverlast kan overal ontstaan. Niet alleen in overstromingsgebieden loert dit gevaar. Maar ook in je appartement kan lekkage ontstaan. Of bij de bovenburen, waardoor via jouw plafond en muren water je woning binnenkomt.
Een koelkast, badkamer, vaatwasser of afvoer die lekt. Het overkomt je sneller dan je denkt. Het is mijn inziens dan ook niet de vraag of, maar wanneer het je een keer overkomt.

Het is een feit, voor sommige situaties bestaat simpelweg geen goede oplossing. Je moet er in noodsituaties dan maar het beste van hopen om schade te beperken. Maar voor veel situaties kun je wel voorbereidingen treffen om de kans op wateroverlast te verkleinen. Enkele acties die je kunt nemen:
-Maak minstens 1 x per jaar je dakgoot schoon. En plaats waar nodig een bladvanger in de afvoer.
-Je regenpijp afkoppelen van het riool. Riolen lopen snel vol bij hevige regenbuien.
-Schaf een regenton aan om water in op te vangen i.p.v. het riool.
-Zorg voor voldoende groen in je tuin, zodat water weg kan vloeien.
-Afdichten van kieren en scheuren zodat (grond)water niet binnen kan stromen.
-Als je een kelder hebt, schaf een pomp en een waterzuiger aan.
-Plaats in kelders kabels, stopcontacten etc. voldoende hoog om kortsluiting te voorkomen.
-Plaats in kelders geen spullen direct op de grond.
-Schaf een waterkering aan om in noodsituaties water tegen te houden. Bijvoorbeeld waterschotten, zandzakken of Slurpzakken.

Met het nemen van enkele simpele voorzorgsmaatregelen en het investeren in een preventieproduct zoals een pomp, waterzuiger of waterkering kun je veel schade en ellende voorkomen. Oftewel "Beter goed voorbereid dan achteraf spijt"

Tip: Download ons gratis E-book met veel gestelde vragen bij wateroverlast

En tot slot; wees goed verzekerd.